Maarten De Veuster

Maarten De Veuster

15de plaats Vlaams Parlement, Antwerpen

Dubbelinterview met burgemeesters Maarten De Veuster (Schoten) en Koen Metsu (Edegem)

“Wij brengen de dorpsstraat naar de Wetstraat!”

Vriendschappelijk ontmoeten Maarten De Veuster en Koen Metsu elkaar in het dorpscafé om de hoek. Beide burgemeesters kennen elkaar al meer dan 20 jaar: ooit stonden ze als lokale voetballers tegenover elkaar, om al snel tijdens “de 3de helft” te ontdekken hoeveel ze met elkaar gemeenschappelijk hebben.

Jullie zijn beide N-VA partijleden, ervaren ondernemers, vaders en burgemeesters met een absolute meerderheid in de Antwerpse rand: het lijkt alsof jullie een succesformule ontdekt hebben?

Maarten De Veuster: “Ik denk dat we beiden kunnen stellen dat de mensen in ons verhaal geloven doordat we dag in dag uit dicht bij het volk staan en luisteren naar de mensen. We delen hun zorgen en hebben duidelijk de ambitie om naar oplossingen te zoeken, zowel hier lokaal als in Brussel.”

Ook komen jullie beiden uit het bedrijfsleven. Koen, jij was bedrijfsleider en Maarten, jij bent nog steeds zelfstandig reisagent. Zijn er bepaalde vaardigheden die je leert door een bedrijf in goede banen te leiden?

Koen Metsu: “Als burgemeesters hebben we een zekere ondernemerschaps-mentaliteit meegenomen in ons ambt. In ons team proberen we zoveel mogelijk alle processen en procedures met een bedrijfsmatige efficiëntie aan te pakken. Ook in de omgang met de mensen in je team, ga je veel meer rekening houden met de mensen achter het ambt.”

Jullie zijn beide vader. Zorgt dat ervoor dat jullie anders kijken naar onderwijs dan voordat jullie vader zijn geworden?

Maarten De Veuster: “Absoluut! Als ouder van 2 kinderen kijk ik natuurlijk met grotere zorg naar een dossier zoals dat van ons onderwijs. Tenslotte leg je daar de basis voor onze toekomst.”

Koen Metsu: “Het is juist daarom dat mijn vrouw en kinderen bereid zijn haar man of hun vader te delen met mijn politieke passie. Ook zij beseffen dat je pas impact hebt op zo’n dossiers door énorm hard te werken, en dus lange dagen te kloppen.”

In 2012 werden jullie beiden verkozen tot burgemeester, in 2018 opnieuw. Koen in Edegem, Maarten in Schoten. Zowel in de noordrand als de zuidrand voel je de invloed van de stad, hoe belangrijk is het om ook in onze groene randgemeenten om te gaan met stedelijke uitdagingen?

Koen Metsu: “Eerst en vooral: elke stad of gemeente moet zijn eigenheid kunnen bewaren. Leven in een stad kan leuk en aangenaam zijn, maar wij kiezen ervoor om in een gemeente te wonen. Ik vrees dat we niet langer kunnen doen alsof veiligheidsproblemen stoppen aan de rand van een grootstad. Om onze gemeentes leefbaar te houden, moeten we blijven inzetten op veiligheid. Dat is dan ook waarom ik ook in de Kamer voorzitter ben van de comissie Terreurbestrijding.”

Maarten De Veuster: “Als burgemeester in de groene rand rond Antwerpen deel ik de bezorgdheid met onze burgers. Of het nu gaat om beslissingen die een impact hebben op de toenemende verkeersdrukte, het openbaar vervoer, het creëren van meer groene ruimte door overkappingen en zoveel meer: ik kan niet alles vanop mijn kantoor als burgemeester doen. Als we echt impact vanuit onze groene rand rond Antwerpen willen hebben op de grote mobiliteitsdossiers, dan moeten we zorgen dat we mee aan de tafel zitten waar die beslissingen worden genomen: op Vlaams niveau. De manier waarop Koen dat aanpakt in zijn gemeente, is een duidelijk voorbeeld. Hij bewijst dat je als burgemeester de ideale persoon bent om de dorpsstraat naar de Wetstraat te brengen.” 

Wil je meer weten over de knelpunten die Maarten De Veuster wilt aanpakken als burgemeester van Schoten in Brussel? Lees dan hier het uitgebreide artikel.